Udruga općina u Republici Hrvatskoj

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je predsjednike Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina

U Vladi Republike Hrvatske održan je sastanak na temu funkcionalnog spajanja, na kojem je predsjednik Vlade Andrej Plenković primio čelnike Hrvatske zajednice županije Danijela Marušića, Udruge gradova Željka Turka te Hrvatske zajednice općina Božu Lasića.   

Prijedlog reforme Vlade ide prema konceptu funkcionalnog spajanja općina i zajedničkog obavljanja poslova iz djelokruga jedinica lokalne samouprave, čime bi se optimizirao sustav lokalne samouprave.  Time se ujedno i proklamira važnost ove reforme koja je i dio kriterija koji će se ispuniti u okviru provedbe Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Razdoblje provedbe ove reforme je od siječnja 2023. do lipnja 2026.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je na sastanku važnost daljnje decentralizacije i podršku funkcionalnom spajanju općina s ciljem racionalizacije troškova, veće transparentnosti i efikasnosti u radu jedinica te kvalitetnijeg pružanja usluga građanima. Naglašeno je i da će država financijski poduprijeti općine koje se odluče za funkcionalno povezivanje i obavljanje pojedinih zajedničkih poslova. Usto, financijska podrška bit će osigurana i za one općine, kod kojih bi, na dobrovoljnoj osnovi, postojao interes za stvarnim spajanjem.

Zaključno, čelnici Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova u RH i Hrvatske zajednice općina izrazili su podršku prijedlogu Vladine reforme koja će uspostaviti kvalitetniji i učinkovitiji sustav lokalne i područne samouprave kroz funkcionalno povezivanje jedinica.