Udruga općina u Republici Hrvatskoj

Hrvatska zajednica općina jača svoj položaj unutar Europe i šire te postaje prepoznatljiv međunarodni partner

Predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova predvođeni državnom tajnicom mr.sc. Zdravkom Bušić primili su izaslanstvo Hrvatske zajednice općina na čelu s predsjednikom Martinom Baričevićem koji je prisutne upoznao s međunarodnim aktivnostima Zajednice. Posebno je naglašeno kako Hrvatska zajednica općina njeguje prijateljske i partnerske odnose s mnogim srodnim zajednicama, što se očituje i u mnogobrojnim uzvratnim posjetima.
Želja nam je da budemo primjer drugima. Pokazali smo da jednim proaktivnim stavom možemo aktivno participirati u razmjeni ideja, iskustva, dvojbi. Naravno, unutar područja lokalne i područne samouprave postoje mnogi problemi koji zahtijevaju trezven i racionalni pristup. U fokusu nam je posebno suradnja sa zemljama jugoistočne i srednje Europe, ali također nas zanimaju i načini na koje lokalna samouprava funkcionira u državama zapadne Europe, naglasio je Baričević.
Državna tajnica je pohvalila vodstvo Hrvatske zajednice općina koje je posebno aktivno na polju promicanja pozitivnih hrvatskih iskustava kada se govori o ruralnom razvoju i funkciji lokalne i područne samouprave.
U pratnji predsjednika Baričevića su bili dopredsjednici Glorija Paliska iz Općine Raša i Slavko Prišćan iz Općine Rovišće te djelatnici Zajednice.