Udruga općina u Republici Hrvatskoj

Hrvatski zastupnik u Europskom odboru regija Bruno Hranić na plenarnoj sjednici u Bruxellesu

Od 07. do 10. listopada 2019. godine u Bruxellesu se održava Europski tjedan regija i gradova.

Europski tjedan regija i gradova četverodnevna je manifestacija koja se jednom godišnje održava u Bruxellesu i tijekom koje dužnosnici i službenici iz regionalnih i gradskih uprava te stručnjaci i predstavnici akademske zajednice razmjenjuju dobre prakse i znanja u području razvoja regija i gradova te razgovaraju o razvoju kohezijske politike EU-a koja doprinosi podizanju svijesti donositelja odluka o činjenici da regije i gradovi imaju važnu ulogu u oblikovanju politika EU-a. Riječ je o najvećoj europskoj javnoj manifestaciji ove vrste, na kojoj i ove godine kroz niz panela sudjeluje i Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec.

Hranić kao član predsjedništva Europskog odbora regija i EPP koordinator ENVE povjerenstva sudjeluje i na plenarnoj sjednici Europskog odbora regija na kojem se razmatra niz mišljenja vezanih uz kohezijsku politiku, čistu energiju, mobilnost i energetsku tranziciju. Na nekoliko mišljenja uložio je i amandmane kojima predlaže jaču ulogu lokalnih i regionalnih vlasti u kreiranju europske politike. Na plenarnoj sjednici sudjelovala je i ministrica vanjskih poslova Finske Tytti Tuppurainen iznoseći finska iskustva u predsjedanju EU. U ime kluba EPP ministricu je pozdravio Bruno Hranić te se osvrnuo na prioritete finskog predsjedanja. Razmjena iskustava između Tuppurainen i Hranića odvila se u tijeku priprema predsjedanja Hrvatske Europskom unijom u prvoj polovici 2020.

Tijekom zasjedanja Hranić je obavio razgovor i sa predsjednikom kluba zastupnika EPP u Europskom parlamentu Manfredom Weberom.