Udruga općina u Republici Hrvatskoj

MEĐUNARODNI DAN ŽIVOTINJA BEZ DOMA

21. kolovoza obilježava se Međunarodni dan životinja bez doma u više od 50 država svijeta na 6 kontinenata s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti odgovornog skrbništva, provođenja kastracije pasa i mačaka te udomljavanja umjesto kupnje životinja. Pored navedenog želi se staviti naglasak na važnost sustavnog rješavanja problema i uključivanja svih nadležnih u rješavanje uzroka.

Ovaj dan dobra je prilika i za promociju udomljavanja pasa i mačaka iz skloništa umjesto kupnje životinja te ukazivanje na problematiku napuštenih životinja.

Postoje različiti načini na koje možete uključiti svoju lokalnu zajednicu u obilježavanje ovog dana, poput: javnog događanja kojim se promovira udomljavanje, postavljanja promotivnih plakata i slanja medijskih objava, tiskanjem letaka, omogućavanje povoljnijih ili besplatnih kastracija i sl. Veliki broj jedinica lokalne samouprave već financira i subvencionira kastracije pasa i mačaka poznatih skrbnika, uz one napuštene i u fazi udomljavanja te strogo provodi kontrolu mikročipiranja obilaskom svih kućanstva što je i zakonska obveza pa je ovo idealna prilika da podsjetite stanovništvo na sve programe koje provodite objavama u medijima, na svojim digitalnim platformama i društvenim mrežama. 

Vizuali ovogodišnje kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!” koje je pripremila udruga Prijatelji životinja slobodno možete preuzeti i iskoristiti za pozicije jumbo plakata ili druga vama dostupna plakatna mjesta te njima promovirati udomljavanje i odgovorno skrbništvo koje podrazumijeva mikročipiranje, kastraciju i prikladne uvjete držanja. Gotove pripreme nalaze se na: https://drive.google.com/drive/folders/1rKf9FfIQ87cw6m3HfoGlCf-YfWoidbbZ?usp=sharing

Također, dostupni su vizuali plakata i letka kojima se promovira kastracija na linkovima:https://cutt.ly/QfKPklShttps://cutt.ly/WfKAggL

Na plakate možete dodati informaciju o dostupnosti besplatne kastracije ili poziv svojim sugrađanima da posjete sklonište za životinje na vašem području. Za sva dodatnja pitanja, formate plakata ili bilo kakvu pomoć slobodno se obratite udruzi Prijatelji životinja.