Udruga općina u Republici Hrvatskoj

Hrvatski networking Savjetnika za EU

Poštovani vijećnici i vijećnice općina, gradova i županija, gradonačelnici i gradonačelnice,

Pozivamo vas na online prezentaciju Europskog odbora regija i njegovih aktivnosti u promicanju razvoja lokalne demokracije kroz mrežu Savjetnika i savjetnica za EU. Mreža se sastoji od lokalnih ili regionalnih  vijećnika i vijećnica (te gradonačelnika ili gradonačelnica) s političkim mandatom na aktivnoj dužnosti u koju se  vijećnici mogu upisati bez ograničenja broja savjetnika unutar jednog vijeća.

Mreža je osnovana 2021. godine i već broji preko 2100 savjetnika i savjetnica diljem Europe, te neprekidno raste, a cilj joj je omogućiti intenzivnije razmjene znanja i iskustva među lokalnim vijećnicima i vijećnicama unutar granica i prekogranično. Također joj je cilj potkrijepiti zakonodavni postupak na europskoj razini prikupljanjem lokalnih inicijativa i njihovim uključenjem u prijedloge savjetodavnih mišljenja Odbora regija i na taj način pospješiti njegovu demokratsku utemeljenost.

Ukoliko želite sudjelovati u umrežavanju i u raspravi o razvoju lokalne demokracije, proširenju EU-a,  schengenu, te o poticanju građana na sudjelovanje u donošenju važnih lokalnih odluka, širenju znanja o raznim mogućnostima koje nudi EU, te poticanju sudjelovanja  na europskim izborima, upišite se u Mrežu Savjetnika za EU (uz uvjet da imate važeći politički mandat), i potvrdite nam emailom na EU-Councillors@cor.europa.eu da želite sudjelovati u raspravi, pa ćemo vam poslati poveznicu za sastanak koji će se održati na hrvatskome uoči dana proširenja, 4. svibnja, od 11:30 do 13:00 sati sa hrvatskim članivima Europskog odbora regija, kao i za buduće informativne webinare, umrežavanje, tematska događanja i konferencije. Ukoliko želite saznati više o ovoj mreži, provjerite na mrežnoj stranici Europskog odbora regija ili nam pišite na EU-Councillors@cor.europa.eu.