Udruga općina u Republici Hrvatskoj

POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU HRVATSKE ZAJEDNICE OPĆINA I HRVATSKOG NACIONALNOG VIJEĆA U SRBIJI

U Subotici je potpisan Sporazum o suradnji između Hrvatske zajednice općina i Hrvatskog nacionalnog vijeća, s ciljem snažnijeg povezivanja lokalnih zajednica u Hrvatskoj sa sunarodnjacima u Srbiji.

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji (HNV) najviše je zastupničko tijelo Hrvata u Republici Srbiji, izabrano radi ostvarivanja prava na manjinsku samoupravu. Predstavlja hrvatsku nacionalnu manjinu u području službene uporabe jezika, obrazovanja, informiranja i kulture, sudjeluje u procesu odlučivanja ili odlučuje o pitanjima iz tih područja i osniva ustanove iz ovih područja.

U ime Hrvatske zajednice općina sporazum je potpisao predsjednik Božo Lasić, dok je u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća to bila predsjednica Jasna Vojnić. Tom priliku je Hrvatska zajednica općina donirala 6.000 eura i vrijedne knjige hrvatskoj zajednici u Srbiji. Predsjednik Lasić je kazao kako je hrvatsko izaslanstvo došlo pružiti punu potporu sunarodnjacima u Srbiji, te je naglasio kako Hrvatska zajednica općina ima razvijenu komunikaciju s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, a od sada i u Srbiju, a sve u cilju jačanja naše zajedničke suradnja na mnogim poljima od kulture, lokalne samouprave, pa sve od jačeg povezivanja.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić smatra kao potpisivanje suradnje s Hrvatskom zajednicom općina predstavlja novo poglavlje u odnosima Hrvata u Srbiji i općina u Hrvatskoj, te je naglasila kako suradnja s općinama u Hrvatskoj, kojih je 428, otvara brojne mogućnosti u području kulture, obrazovanja kao i po svim drugim pitanjima.

Hrvatsko izaslanstvo je posjetilo Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici, gdje je ravnateljica Katarina Čeliković upoznala goste iz Hrvatske s radom ove ustanove, koja je osnovana u ožujku 2008.g. radi očuvanja, unapređenja i razvoja kulture hrvatske manjinske zajednice u Vojvodini.

Izaslanstvo predvođeno predsjednikom Hrvatske zajednice općina i načelnikom Općine Konavle Božom Lasićem, glavnim tajnikom i načelnikom Općine Rugvica Matom Čičkom, te zamjenikom predsjednika i načelnikom Općine Jakšić Ivicom Kovačevićem primio je ministar u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov, koji je ujedno i čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Tom prilikom ministar Žigmanov je upoznao prisutne s pozicijom i stanjem prava i interesa Hrvata u Srbiji.