Udruga općina u Republici Hrvatskoj

Zagreb INVEST & EXPORT 2020

U organizaciji Centra za razvoj i ulaganja d.o.o. u Zagrebu je održana konferencija ZAGREB INVEST & EXPORT 2020, velika ulagačka konferencija- susret investitora i industrije.

Osnovni cilj konferencije bio je predstaviti izvozni i investicijski potencijal u RH, a raspravu o investicijama, razvoju hrvatskoga gospodarstva, izvozu te budućim izvoznim i ulagačkim politikama vodili su ključni predstavnici hrvatske industrije, institucija, financijskog, transportnog i logističkog sektora, kao i predstavnici državnih i europskih institucija.

Kontekst cijele tematike kriza je uzrokovana pandemijom Covid- 19 virusa koja je uvelike izmijenila dosadašnje poslovanje.

Predsjednik Hrvatske zajednice općina, Martin Baričević, u pozdravnom je govoru istaknuo pozitivan korak Vlade s obzirom na najavu smanjenja stopa poreza na dohodak i poreza na dobit što će dovesti i do povećanja investicijske konkurentnosti Hrvatske.

”Daljnja fiskalna decentralizacija u smislu povećanja sudjelovanja općina u poreznim i ostalim davanjima dovest će do većeg razvoja općina i povećanja konkuretnosti samih općina u smislu daljnjih ulaganja, kako greenfield tako i brownfield ulaganja”, istaknuo je Baričević tijekom tematskog bloka o dinamici ulaganja i EU financiranja, dodavši kako će Hrvatska zajednica općina i dalje provoditi konstruktivni dijalog s Vladom s ciljem provođenja fiskalne decentralizacije i jačanja fiskalnog kapaciteta hrvatskih općina.