Udruga općina u Republici Hrvatskoj

Posjet Federaciji lokalnih vlasti u Izraelu

Izaslanstvo Hrvatske zajednice općina, predvođeno predsjednikom Martinom Baričevićem bilo je u radnom posjetu Državi Izrael.

U okviru posjeta, u organizaciji Veleposlanstva RH u Tel Avivu, izaslanstvo HZO je posjetilo Federaciju lokalnih vlasti u Izraelu (Federation of Local Authorities in Israel)  gdje se sastalo sa zamjenikom generalnog direktora Federacije, Ramom Sidisom, voditeljicom Službe za međunarodnu suradnju Shiri Steinardt Sela te direktoricom Odjela za projekte u Službi za međunarodnu suradnju Anat Kaufman.

Predstavnici Hrvatske zajednice općina upoznali su se s radom srodne izraelske udruge, načinom funkcioniranja i uređenja države Izrael te primarnim ciljevima i izazovima s kojima se lokalna izraelska vlast susreće. Razmjena iskustva kod upravljanja lokalnim zajednicama tema je nakon koje je zaključak uvijek vrlo sličan- sinergija djelovanja svih sastavnica koje rade na poboljšanju položaja lokalnih zajednica ključ je uspjeha.

U sklopu sastanka u Federaciji lokalnih vlasti u Izraelu posjećen je i Općinski inovacijski centar (Municipal Innovation Centre) koji radi sa svim izraelskim općinama koje traže pametna rješenja. Centar pruža relevantne podatke i informacije koje olakšavaju implementaciju pametnih tehonologija s naglaskom na upravljanje gradskim prometom, punjenje električnih vozila, zaštitu okoliša i odvoz otpada. Prema riječima zamjenika generalnog direktora Federacije g. Sidisa inovacijski centar djeluje kao supermarket usluga koje centar stvara i nudi, što ide u prilog činjenici da je Izrael poznat kao startup nacija.

Predsjednik HZO Baričević pozvao je izaslanstvo Federacije lokalnih zajednica Izraela da početkom travnja posjeti RH i sudjeluje na međunarodnoj konferenciji Budućnost i perspektiva lokalne samouprave u europskom kontekstu, a dogovoren je i nastavak suradnje izravno i putem Veleposlanstva RH u Tel Avivu.

Također, predsjednik HZO Baričević je sa suradnikom posjetio Veleposlanstvo RH u Tel Avivu, gdje se susreo s veleposlanicom Veselom Mrđen Korać i djelatnicima Veleposlanstva.