Udruga općina u Republici Hrvatskoj

Baričević: Sporazum s Austrijancima predstavlja krucijalan korak za Republiku Hrvatsku i razvoj hrvatske lokalne samouprave

U Beču je svečano potpisan sporazum o suradnji između Hrvatske zajednice općine i Austrijske udruge općina. Sporazum su potpisali predsjednici dviju organizacija, Martin Baričević ispred Hrvatske zajednice općina i Alfred Riedl iz Austrijske udruge općina. Partnerski odnos između dviju organizacija traju već izvjesno vrijeme, dok je sama suradnja dobila na značenju u posljednjih šest mjeseci

  • Držim kako je ovo sjajan primjer kako suradnja i partnerski odnos mogu rezultirati visokim stupnjem suradnje, što smo dokazali. Moramo ujedno biti i svjesni mnogih problema koji se vežu uz lokalnu samoupravu te je razmjena iskustva i suradnja na zajedničkim platformama nužna. U tom kontekstu suradnja, odnosno potpisivanje sporazuma između Hrvatske zajednica općina i Austrijske udruge općina, predstavlja veliku korist za razvoj hrvatske lokalne samouprave. Mi smo na dobrom putu oko zagovaranja šire decentralizacije, čime bi se otvorio put gospodarskom rastu i društvenom napretku. U tom kontekstu, izvjestili smo naše austrijske prijatelje o konkretnim mjerama koje poduzimamo oko unaprjeđenja lokalne samouprave u Hrvatskoj, a koja se očituje u izradi „Smjernica za razvoj lokalne samouprave i fiskalnu decentralizaciju u Republici Hrvatskoj“, naglasio je Baričević.  

Suradnja između dviju organizacija se posebno manifestira i kroz hrvatsko predsjedavanje Europskom unijom iduće godine, što je prilika za dodatnom afirmacijom suradnje između Republike Hrvatske i zemalja Europske unije. Predsjednik Austrijske udruge općina Alfred Riedl naglasio je važnost povezivanja između prijateljskih zemalja, naglašavajući veliku upornost hrvatske lokalne samouprave, kao i Hrvatske zajednice općina koja je napravila veliki iskorak kada govorimo o procesu približavanja i pridruživanja Europskoj uniji.

  • Lokalne samouprave provode interese jedinica lokalne samouprave te se mogu smatrati aktivnim partnerom u kreiranju održivih rješenja. Posebno je važno naglasiti kako rješenja koja se odnose na lokalnu samoupravu, a koja su u Austriji suštinski tradicionalna, podrazumijevaju vrlo široku autonomiju i posebnu fiskalnu decentralizaciju, naglasio je Riedl.

Baričević je austrijske kolege pozvao i na međunarodnu konferenciju koja će se održati početkom travnja iduće godine, a čiji će organizator biti Hrvatska zajednica općina i gdje će biti riječi o lokalnoj samoupravi u Europi, što su Austrijanci  prihvatili.

U sklopu potpisivanja sporazuma, domaćini su organizirali posjet općini Grafenworth gdje su prisutnim pokazali novo reciklažno dvorište te su tom prilikom pokazali kako u praksi funkcionira moderno zbrinjavanje otpada, njegovo razvrstavanje i odlaganje te kako izgleda skrb i briga u jednom novoizgrađenom domu za osobe treće životne dobi.

Isto tako, prije samog čina potpisivanja Sporazuma, izaslanstvo Hrvatske zajednice općina je primljeno u Hrvatskom veleposlanstvu u Beču gdje je prisutne primila Dr.sc. Vesna Cvjetković izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Austriji, koja je pozdravila i zahvalila predsjedniku Baričeviću na učvršćivanju i povezivanju dviju prijateljskih zemalja.