Udruga općina u Republici Hrvatskoj

POTPISAN SPORAZUM O ZAJEDNIČKOJ SURADNJI IZMEĐU HRVATSKE ZAJEDNICE OPĆINA, ALBANSKE UDRUGE OPĆINA I KOSOVSKE UDRUGE OPĆINA

Izaslanstvo Hrvatske zajednice općina predvođeno predsjednikom Martinom Baričevićem, boravilo je u službenom petodnevnom posjetu Albaniji i Kosovu. Cilj i svrha samog posjeta bila je formalizacija odličnih odnosa između Hrvatske zajednice općine te Albanske i Kosovske zajednice općina. U ime Hrvatske zajednice općina sporazum je potpisao predsjednik HZO-a Martin Baričević, dok je albansku stranu predstavio Agron Haxhmali, višegodišnji operativni voditelj albanskog ureda.

Spomenute Zajednice već duži niz godina uspješno surađuju, što je bio i povod da se razina odnosa podigne na višu razinu. Međunarodni kontekst je vrlo važan zbog protočnosti ideja, iskustava, prijedloga kao i sugestija poglavito kada se radi o pitanjima oko lokalne i područne samouprave.

U sklopu višednevnog posjeta, izaslanstvo Hrvatske zajednice općina je u pratnji veleposlanice Republike Hrvatske, Sanja Bujas-Juraga, te počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Albaniji Dr. Fiqiria (Fikret) Kllari posjetilo zajednicu iseljenika iz Drača koji između ostalog vuku svoje podrijetlo i sa prostora Hercegovine.

Isto tako, Hrvatsko izaslanstvo je posjetilo dvije općine u Albaniji, Berat i Kavaja gdje su održani i radni sastanci na temu hrvatsko-albanskih iskustava u pogledu razvoja i uloge lokalne i područne samouprave. 

Nakon odlaska iz Albanije, izaslanstvo Hrvatske zajednice općina se uputilo na Kosovo gdje je također potpisan sporazum o prijateljstvu dviju Zajednica. U ime kosovske zajednice sporazum je potpisao Agim Veliu, predsjednik Kosovske zajednica općina, te Martin Baričević sa strane Hrvatske zajednice općina. U Baričevićevoj pratnji uz djelatnike Tajništva zajednice bio je i načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić koji je ujedno i član Upravnog odbora Hrvatske zajednice općina.