Udruga općina u Republici Hrvatskoj

Baričević na godišnjoj Skupštini Slovačke zajednice mjesta i općina u Bratislavi

Hrvatsko izaslanstvo Hrvatske zajednice općina (HZO) boravilo je u višednevnom posjetu Slovačkoj Republici na poziv Michala Sykore, predsjednika Slovačke zajednice mjesta i općina. Rezultat višegodišnjih dobrih odnosa reflektirao se i na ovogodišnju Skupštinu gdje je Hrvatska zajednica općina (HZO) bila poseban gost. U prepunoj dvorani gdje se održavala Skupština, predsjednik Hrvatska zajednice općina Martin Baričević obratio se više od 1,500 delegata iz cijele Slovačke.

Slovačka i Hrvatska imaju velike sličnosti, što se posebice odnosi na povijesno-kulturološki kontekst. Uostalom, mi smo dva bliska naroda jer baštinimo i pripadnost zajedničkom europskom prostoru. Dobre i prijateljske odnose možemo potvrditi višegodišnjom suradnjom na razmjeni iskustava i suradnje na mnogim poljima. Zajednički ciljevi su nam prenošenje znanja oko Europskih fondova, razvoja ruralnog prostora, fiskalne decentralizacije, razvoja i implementacije novih tehnologija i sl. Ovo nisu samo kurtoazni posjeti već živi dokaz kako se na ravnopravnoj razini uz jedno trezveno i logično razmišljanje može puno toga postići.

Hrvatsko izaslanstvo je imalo  priliku susresti se s predsjednikom Slovačke Republike, Andrejem Kiskom koji je na toj dužnosti od 2014. godine. Hrvatsko izaslanstvo je u razgovoru sa Kiskom naglasilo kako možemo biti ponosni na dugo prijateljstvo između Hrvatske zajednice općina i Slovačke zajednice mjesta i općina. Uz predsjednika Baričevića u izaslanstvu je bio i Slavko Prišćan, potpredsjednik Hrvatske zajednice općina i načelnik Općine Rovišće u Bjelovarsko-bilogorskoj Županiji. Susretu je također bio prisutan i veleposlanik Republike Hrvatske mr.sc. Aleksandar Heina.

Leave a comment